Ads

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Πηδάει συνέχεια πάνω στους επισκέπτες μας κλαίγοντας και γαβγίζοντας (από τη χαρά της όμως)




Ερώτηση: Έχω ένα πρόβλημα με την σκυλίτσα μου, οχτώ μηνών. Είναι υπερβολικά χαρούμενη και, κάθε φορά που έρχεται κάποιος στο σπίτι, πηδάει συνέχεια πάνω του κλαίγοντας και γαβγίζοντας (από τη χαρά της όμως). Δοκιμάσαμε να την κρατάμε καθισμένη, να της γυρνάνε πλάτη όσοι μπαίνουν για να της κόβουμε τη "φόρα", αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. 

Η αντίδρασή της (αν την αφήσουμε να αντιδράσει χωρίς να παρέμβουμε) είναι να πηδάει πάνω στους άλλους γαβγίζοντας, κλαίγοντας και δαγκώνοντας ελαφρά τα ρούχα τους για 3 με 5 λεπτά και μετά κάθεται ήσυχη κάπου κοντά μας και κοιμάται. 

Αυτά τα 3 με 5 λεπτά όμως είναι πολύ δύσκολα για τα άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με σκυλιά ή που απλά τρομάζουν με την αντίδρασή της αυτή. Αν την κλείσω σε ένα δωμάτιο όταν έχουμε κόσμο γαβγίζει και κλαίει γιατί καταλαβαίνει ότι είναι μέσα. Γενικά, αν πάρει τα χάδια της ηρεμεί. Επειδή είναι μικρή όμως είναι αρκετά ατσούμπαλη.



Απάντηση: Προτιμώ ν’ αρχίσω με τα θετικά στοιχεία. Είναι θετικό το γεγονός ότι η σκυλίτσα σας έρχεται σε επαφή και γνωρίζει διάφορους ανθρώπους, που της συμπεριφέρονται φιλικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνεχή κοινωνικοποίησή της. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι δεν είναι ούτε επιθετική ούτε φοβισμένη.  Το ότι είναι άτακτη και ανυπάκουη είναι το λιγότερο. Ας μην ξεχνούμε ότι είναι μόλις οκτώ μηνών. Η σκυλίτσα σας είναι κουτάβι και η συμπεριφορά της δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.



Μου λέτε ότι «όταν πάρει τα χάδια της ηρεμεί». Φαντάζομαι ότι τα χάδια τα παίρνει όταν είναι ενθουσιασμένη και εκδηλωτική. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος. Η σκυλίτσα σας ερμηνεύει το χάδι σας ως θετική αντίδραση, ως αποδοχή και ενθάρρυνση της δικής της συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίσει να είναι ζωηρή. Αν το χάδι δεν έρχεται αμέσως, τότε συνεχίζει με μανία γιατί πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα το χάδι θα έρθει. Αν της θυμώσετε, κάτι που φαντάζομαι κάνετε μερικές φορές, πάλιν χειροτερεύετε την κατάσταση. Με το θυμό της δίνετε σημασία, την εξάπτετε περισσότερο. Η σωστή αντιμετώπιση είναι η ψύχραιμη στάση, η σιωπή, η αδιαφορία. Αυτό φυσικά θα πρέπει να γίνεται και από εσάς και από τους επισκέπτες σας. Συμπεριφορά που δεν ανταμείβεται, αργά ή γρήγορα θα εκλείψει. Μόνο όταν ηρεμήσει θα έχει χάδια και μπράβο και λιχουδιές.


Υπάρχουν ορισμένοι πρακτικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν. Όταν πηδάει πάνω, μην γέρνετε πίσω για να την αποφύγετε. Είτε σκύβετε προς το μέρος της για να μειωθεί ο χώρος που έχει στη διάθεσή της και να υποχωρήσει, είτε της γυρίζετε την πλάτη. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να τη δένετε με το λουρί κάθε φορά που χτυπά το κουδούνι της πόρτας. Όταν πάει να ενθουσιαστεί, τραβάτε απότομα το λουρί και της ζητάτε να καθίσει. Σε όλες τις περιπτώσεις που η συμπεριφορά της είναι η επιθυμητή, την επιβραβεύετε με χάδια και λιχουδιές. Το ίδιο κάνουν και οι φιλοξενούμενοί σας. Την αγνοούν όταν είναι ανήσυχη και, μόλις ηρεμήσει, της ρίχνουν κομματάκια τροφή.


Για να γίνετε ακόμη πιο αποτελεσματική μπορείτε να κάνετε διάφορες ασκήσεις με τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Το κουδούνι χτυπά. Πηγαίνετε στην πόρτα με τη σκύλα δεμένη με λουρί. Όταν ενθουσιαστεί, της λέτε να καθίσει. Αν συνεχίσει να είναι ανήσυχη, τότε ο επισκέπτης εξαφανίζεται. Σκοπός της άσκησης είναι να καταλάβει ότι ο ενθουσιασμός διώχνει τους  επισκέπτες ενώ η ήρεμη συμπεριφορά φέρνει μαζί της χάδια και λιχουδιές.


Η σκυλίτσα σας είναι ακόμη κουτάβι και έχει πολλά να μάθει. Με τη σωστή αντιμετώπιση, είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα θα εκλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου