Ads

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ζώα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, ζώα που ανακουφίζουν


Τσιντσιλά προσφέρει παρηγοριά σε άτομο τρίτης ηλικίας

Επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει αρκετές  και έχουν αποδείξει τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχουν τα ζώα τόσο πάνω στην ψυχική  όσο και πάνω στη σωματική μας υγεία. Μας βοηθούν κάθε μέρα να νικήσουμε τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την αρρώστια.


Αν οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η παρουσία ενός σκύλου ή ενός γάτου σ’ ένα σπίτι έχει ευεργετικές επιπτώσεις πάνω στα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα πάνω στα παιδιά, άλλο τόσο συμφωνούν ότι η επαφή με άτομα τρίτης ηλικίας και  ασθενείς  είναι πολλαπλά ωφέλιμη.

Ζώα που θεραπεύουν
Το ζώο παίζει ρόλο μεσολαβητή που επιτρέπει στον άνθρωπο να βρει έναν πιστό σύντροφο που τον αγαπά και από τον οποίο δεν χρειάζεται να κρυφτεί ή έναντι του οποίου δεν χρειάζεται να έχει αισθήματα ενοχής. Η παρουσία ζώων σ’ ένα γηροκομείο συμβάλλει στη διανοητική, ψυχοκοινωνική και φυσική ανάπτυξη των ενοίκων του ιδρύματος.

Το γουργουρητό του γάτου ρίχνει την αρτηριακή πίεση των ασθενών. Το χάδι προκαλεί ένα αίσθημα ευδαιμονίας, η απλή παρουσία φέρνει ένα αίσθημα ευτυχίας και την αίσθηση ότι η ζωή είναι λιγότερο σκληρή και πιο γλυκιά.

Τα ζώα (σκυλιά, γάτες, κουνελάκια κλπ) είναι μια πηγή ψυχαγωγίας για τους ασθενείς οι οποίοι απορροφούνται από αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα με αποτέλεσμα να ξεχνούν, έστω και για λίγο, τα βάσανά τους. Επιπλέον το χάιδεμα των ζώων βελτιώνει την ικανότητα κίνησης των χεριών και των δακτύλων.

Τέλος τα ζώα επιτρέπουν στα άτομα που έχουν πρόβλημα έκφρασης να επικοινωνήσουν χωρίς λόγια και να ξεφύγουν από την αλαλία  και τη μοναξιά τους.

Σκύλος θεραπευτής σε νοσοκομείο

Δυσκολίες στην πράξη
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο ρόδινη. Τα περισσότερα νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας απαγορεύουν την είσοδο των ζώων συντροφιάς, κάτι που είναι λυπηρό μιας και έχει αποδειχτεί η βοήθεια που μπορούν να δώσουν τα ζώα αυτά σε ηλικιωμένους και πάσχοντες.

Οι λόγοι που προβάλλονται έχουν σχέση με παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το προσωπικό και την υγεία των ενοίκων. Πρώτα απ’ όλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους τα ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση υγείας, να έχουν τα εμβόλια, να είναι καθαρά και χτενισμένα, αποπαρασιτωμένα και γενικά να μην είναι σε θέση να μεταδώσουν ασθένειες σε άτομα των οποίων η υγεία είναι αδύνατη και εύθραυστη.
 
Τα ζώα θα πρέπει επιπλέον να είναι  καλά εκπαιδευμένα και σε καμιά περίπτωση να μην λερώνουν το πάτωμα. Θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικά με τον ιατρικό εξοπλισμό και πολύ υπομονετικά και ήρεμα με τους ενοίκους του ιδρύματος. Πρέπει επίσης να μην κάνουν απότομες κινήσεις και να μην μπλέκονται στα πόδια των αδύναμων ανθρώπων, οι οποίοι με το παραμικρό μπορούν να χάσουν την ισορροπία τους.

Οι δυσκολίες αυτές δεν είναι ανυπέρβλητες. Αναφερθήκαμε σ’ αυτές για να επισημάνουμε την ύπαρξή τους, ώστε να εκτιμήσουμε περισσότερο το έργο των εθελοντών που περνούν χρόνο κάνοντας παρέα με ηλικιωμένους και ασθενείς με τη συνοδεία του τετράποδου θεραπευτή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου