Ads

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Για να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος έπρεπε πρώτα να χωνέψει το άμυλο





Αν ο σκύλος μπόρεσε να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι γιατί έμαθε, με το πέρασμα του χρόνου, να χωνεύει το άμυλο καλύτερα από τον λύκο, τον σαρκοφάγο πρόγονό του. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα γονιδιώματα των δυο ζώων που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature.


Πώς και γιατί οι πρόγονοί μας εξημέρωσαν τους σκύλους, παραμένει άγνωστο. Φαίνεται όμως ότι ο λύκος ήταν το πρώτο ζώο που εξημέρωσαν. Υπάρχει το απολίθωμα ενός κυνοειδούς που έχει ηλικία 33.000 χρόνων, υπάρχουν επίσης οστά σκύλων που έχουν βρεθεί στο Ισραήλ ηλικίας 11.000 ως 12.000 χρόνων. Ακολούθησε μια περίοδος γενετικών αλλαγών του λύκου και μεταμόρφωσής του σε σκύλο για την οποία πολύ λίγα γνωρίζουμε.


Ο Έρικ Άξελσον του Πανεπιστημίου της Ουψάλα της Σουηδίας και οι συνάδελφοί του συνέκριναν τα γονιδιώματα μιας ομάδας σκύλων με εκείνα μιας ομάδας λύκων που προέρχονταν από διάφορα μέρη του κόσμου. Εντόπισαν 36 περιοχές του γονιδιώματος του σκύλου που έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του λύκου και της συμβίωσής του με τον άνθρωπο.


Περισσότερες από τις μισές αλλαγές έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, πράγμα το οποίο εξηγεί τη διαφορά στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά ανάμεσα σε λύκους και κατοικίδιους σκύλους.


Η άλλη μεγάλη διαπίστωση που έκαναν είναι ότι τα γονίδια των σκύλων καθορίζουν τη δυνατότητα της πέψης του αμύλου, ενός υδατάνθρακα φυτικής προέλευσης.


Η εποχή της εξημέρωσης των λύκων και της εξέλιξής τους σε σκύλους συνέπεσε με τη μετάβαση του ανθρώπου από τη νομαδική κυνηγετική ζωή στην μόνιμη εγκατάστασή του και την ανάπτυξη της γεωργίας. Είναι φυσικό λοιπόν ότι οι λύκοι που μπόρεσαν να εξελιχθούν σε σκύλους ανέπτυξαν  την ικανότητα να λαμβάνουν και να χωνεύουν τροφή αποτελούμενη από γεωργικά προϊόντα όπως είναι το αλεύρι, τροφή δηλαδή πλούσια σε άμυλο. Όσοι λύκοι δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα διατροφικά δεδομένα εγκατέλειψαν τους ανθρώπινους οικισμούς και αναζήτησαν αλλού την τροφή τους.


© 2013 AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου